Instalatii de sortare
Instalatii de sortare

Instalatiile de sortare sunt instalatii complexe care se amplaseaza, dupa caz, in sectorul de recuperare a materialelor in vederea reciclarii acestora sau pe platformele gropilor ecologice metropolitane.

Instalatii de sortare

Ele deservesc capacitati anuale cuprinse intre 30.000-60.000 tone de deseuri care includ fractiunile: hartie/carton, PET, plastic, textile, sticla, aluminiu, etc. Deseurile obtinute din procesul de sortare intra in fluxul de reciclare sau sunt preluate de companii specializate in reciclare. Refuzurile nevalorificabile sunt compactate si transportate la gropi ecologice special amenajate.

Instalatiile de sortare sunt proiectate si dimensionate in functie de cifra populatiei zonale, de natura deseurilor menajere, de perimetrul disponibil si de resursele financiare ale firmei contractante din zona respectiva. O instalatie de sortare este compusa, dupa caz, din urmatoarele categorii de utilaje si echipamente: cabine de sortare, ciururi de sortare, benzi transportoare - de canal, inclinate (cu raclete speciale) cu covor de cauciuc si / sau cu lant, de sortare, benzi speciale echipate cu separatoare magnetice sau tamburi electromagnetici pentru extragerea metalelor feroase si neferoase (Al, Cu, Ag,), containere si prescontainere, echipamente de filtrare si ventilatie a aerului si de climatizare, s.a.

Principalele instalatii de sortare proiectate, uzinate si montate de ADARCO INVEST Petrosani sunt amplasate in locatiile:

 • Moscova (PLARUS)

Instalatia de sortare Moscova (Plarus -  Solnechnogorsk) este o instalatie complexa destinata prelucrarii in vederea reciclarii a deseurilor de PET.
Sortarea PET-urilor se realizeaza  automatizat, pe baza de culoare, folosind  o instalatie speciala cu scanare spectrometrica de inalta rezolutie, in infrarosu – instalatie care se monteaza pe banda speciala de  accelerare.
Echipamentele aferente instalatiei de sortare PET de la Moscova, reunesc ciururi rotative Ø 1500 x 4000 mm, separatoare magnetice tip DNP 115/150,  transportoare cu banda si cu lant  cf.  DIN 8167, platforma de sortare cu doua posturi , transportoare cu banda de accelerare, s.a.

 • Timisoara

Instalatia de sortare Timisoara este amplasata in zona Depozitului de deseuri nepericuloase din extravilanul  loc. Ghizela la cca 47 Est de municipiul Timisoara. Depozitul este dimensionat astfel incat sa poata prelua deseurile menajere nepericuloase de pe zona intregului judet TM, categoriile principale de deseuri care se proceseaza deseurile menajere de la populatie, deseurile stradale, din parcuri si din piete agroalimentare, deseurile din institutii si din industrie. Capacitatea anuala a instalatiei de sortare Timisoara este de 6750 to/an deseuri recuperabile iar fractiunile de deseuri sunt: hartie-carton, plastic PET, metale-nemetale, lemn.
Instalatia de sortare Timisoara-Ghizela este structurata in trei zone:
-     Zona A =  maturare - expeditie
-     Zona BCD = sortare deseu uscat                                                                            
-     Zona EF = sortare deseu umed   
Echipamentele care alcatuiesc aceasta instalatie sunt complexe si cuprind: transportoare cu  banda (de canal, inclinate, de sortare) transportor electro-vibrant tip UR  800 x 6500, ciur rotativ Ø 2000 x 5000 mm, tambur de amestecare Ø 3.000 x10.000 mm, moara de macinare tip HFG II E/S, separator magnetic pentru feroase tip DNP 100/135-HG-T, separator  inductiv pentru neferoase tip EIS 300-130/150,  presa de balotat tip HPK 50 BSK, perforator de PET, maruntitor de sticla, desfacator de saci tip SR III K3 1250/1500, platforme de sortare, instalatie de absorbtie mirosuri, s.a.
Instalatia de sortare Timisoara -Ghizela reuneste si echipamente specifice proceselor de accelerare a  fermentatiei si de tratare a biomaselor in vederea obtinerii de compost, echipamente fabricate de asemenea de S.C.Adarco Invest Petrosani.

 • Bistrita

Instalatia de sortare deseuri din judetul Bistrita Nasaud este amplasata in zona localitatii Tarpiu-Dumitra si este dimensionata pentru o capacitate anuala de pana la 15.000 to deseuri.
Categoriile de deseuri care se sorteaza sunt: hartie-carton, plastic, PET, textile, sticla, aluminiu, s.a.
Instalatia este amplasata intr-o hala realizata din constructie metalica inchisa si invelita in scopul protejarii echipamentelor si a personalului deservent de intemperii. Platforma statiei de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deseurilor.
Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Bistrita -Nasaud cuprind: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), desfacator de saci S III - DA -135, separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, presa de balotat  tip HPK -50 BSK cu Perforator de  PET incorporat, sistem automat de aspirare-eliminare praf sistem electronic de monitorizare si control SCADA , s.a. In cabina de sortare este montata o banda transportoare pe care sunt amplasate 8 posturi de sortare.

 • Pitesti

Instalatia de sortare Pitesti - jud. AG este amplasata in partea de S-V a municipiului pe drumul national Pitesti -Slatina in  zona localitatii  Albota. Amplasamentul se desfasoara pe terasa veche a raului Arges, respectiv pe partea dreapta a acestuia, intr-un sector cuprins intre municipiul Pitesi la S-Vt si localitatea Bradu la N-V.       
Instalatia de sortare a fost proiectata, in prima etapa de dezvoltare, pentru o capacitate de prelucrare de pana la 15.840 to deseuri / an iar fractiunile care se sorteaza sunt: hartie-carton, feroase+aluminiu, sticla, plastic s.a.
Amplasamentul instalatiei este pe o suprafata betonata intr-o constructie de tip sopron fara pereti, cu S = 1086 m ²  (40 m x 23,38 m x 8,41 m). 
Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Pitesti includ transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), desfacator de saci tip SR III K III 1250/1500 ciur rotativ Ø 2500 x 6000 mm, separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, presa de balotat tip HSM  VK 5512.
Cabina de sortare este echipata cu instalatie automatizata de climatizare -ventilatie si este dotata cu o banda de sortare pe care sunt amplasati 10 operatori umani.

 

 • Alesd

Instalatia de de sortare si de transfer din orasul Alesd - judetul Bihor este amplasata in zona sud-vestica a orasului, langa statia de epurare a apei. Instalatiei de la ALESD este dimensionata pentru o capacitate anuala de pana la 30.000 tone deseuri, fractiunile rezultate in urma procesului de sortare fiind deseuri de: hartie, carton, PET, metal, plastic, sticla, aluminiu, lemn.
Echipamentele specifice instalatiei includ: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare) separator magnetic tip DNP 115/150 – HG-L, presa de balotat HPK -50 BSK, ciur rotativ, cabina de sortare, prescontainere, s.a.
Instalatia de sortare este prevazuta cu un sistem care poate monitoriza cantitatea zilnica de deseuri care intra in statie prin intermediul unui sistem electronic de cantarire pentru vehicule rutiere tip AE 60. Instalatia este prevazuta cu o cabina de sortare in care sunt amplasate doua benzi transportoare care sunt deservite de 16 operatori umani. Cabina este echipata cu  instalatie automata de climatizare si ventilatie prin intermediul careia se asigura in spatiul de operare conditii oportune de microclimat.
In cadrul acestei instalatii, S.C. Adarco Invest a confectionat si montat si hala metalica in care sunt amplasate echipamentele. Aceasta hala este pozitionata pe o suprafata betonata, este confectionata din europrofile standardizate si are dimensiunile de (72 x 20 x 10,2) m

 • Medias

Instalatia de sortare din municipiul  Medias jud. SB este dimensionata pentru o capacitate anuala estimata la nivelul a cca. 30.000 tone deseuri menajere.
Fractiunile care se sorteaza sunt: hartie-carton, plastic, PET, textile, sticla, aluminiu, s.a.
Instalatia este amplasata intr-o hala realizata din constructie metalica, invelita cu tabla cutata in scopul protejarii echipamentelor si a personalului deservent de intemperii. Platforma statiei de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deseurilor.
Echipamentele care alcatuiesc instalatia de sortare de la Medias includ: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare) separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, prescontainere, s.a. In cabina de sortare este montata o banda transportoare pe care sunt amplasate 8 posturi de sortare.

 • Sighisoara

Instalatia de sortare Sighisoara jud. MS este dimensionata pentru o capacitate de pana la 32.000 tone deseuri annual iar fractiunile care se sorteaza sunt  hartie-carton, PET, plastic, materiale feroase, aluminiu, etc.
Instalatia este amplasata intr-o hala metalica acoperita si inchisa in scopul protejarii echipamentelor si a personalului deservent de intemperii. Platforma statiei de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deseurilor.
Echipamentele care alcatuiesc instalatia de sortare de la Sighisoara sunt: benzi transportoare (de canal, inclinate, de sortare) separator magnetic tip DNP 115/150, ciur rotativ Ø 2000 x 6000 mm, cabina de sortare, Perforator de PET, Presa de balotat tip HPK -50 BSK.
Cabina de sortare este echipata cu instalatie automatizata de climatizare - ventilatie si este dotata cu o banda de sortare pe care sunt amplasati 8 operatori umani.

 • Iasi

Instalatia de sortare si de compostare din municipiul Iasi este situata pe amplasamentul depozitului din zona localitatii Tutora. Instalatia  este o constructie in forma de “L” alcatuita din hala de sortare (zona de primire, zona de sortare si zona de presare / depozitare baloti) si zona de compost (zona de primire, zona de pregatire material, zona de maturare, hala compost si zona de livrare). Instalatia de sortare a fost dimensionata pentru o capacitate de prelucrare de pana la 10.500 to/an.
Fractiunile care se sorteaza sunt: hartie-carton, PET, plastic, metal, sticla, s.a. 
Intreaga instalatie este amplasata intr-o hala metalica divizata in cele trei zone distincte:
- zona de descarcare si depozitare temporara: S = 1265 m ,² 8 travei (30 m x  5,00 x 8m)
- zona de sortare propriu-zisa ,S = 799,10 m ² , 6 travei (30m x 5 m x 6m)  
- zona de balotare /depozitare/ livrare S = 788,15 m ² , 5 travei (30m x 5 m x 6m)  
Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Iasi cuprind: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), ciur rotativ Ø 2500 x 8000 mm , separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare,  presa de balotat tip HSM  VK 5512. s.a.
Cabina de sortare este echipata cu instalatie automatizata de climatizare - ventilatie si este dotata cu  doua benzi de sortare pe care sunt amplasati 24 de operatori umani.

 • Chiajna 

 

Instalatia de sortare Chiajna jud. IF este amplasata in perimetrul N-V al orasului Bucuresti (Loc. Chiajna) la cca 8 km de Autostrada A1 (Pitesti – Bucuresti). Instalatia Chiajna este destinata sa realizeze tratarea si sortarea deseurilor din depozit. Capacitatea anuala a instalatiei este de cca. 120.000 to/an iar fractiunile de deseuri sunt: hartie- carton, plastic, PET, metale , s.a.
Echipamentele instalatiei de sortare Chiajna includ: benzi transportoare cu cauciuc si cu placi metalice, separatoare magnetice tip DNP 115/150, presa de balotat tip HPK 50 BSK, presa de balotat MAC 110, cabina de sortare pentru 2 x 12 posturi, containere conf. DIN 30722, separator cu discuri, desfacator de saci SR IV – DA -016, transportor cu banda echipat cu tambur magnetic tip PLP 32/125 -VHG, instalatie automatizata de ventilatie-climatizare, instalatie electronica de monitorizare -control SCADA, s.a.

 • Giurgiu
 • Tr. Severin
 • Costinesti
Urmatoarele instalatii de sortare- reciclare a deseurilor se afla in curs de executie:
 • Kökény – Marcali, Ungaria
 • Onesti
 • Botosani (Stauceni)
 • Targu Mures