Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Instalatii de sortare
Instalatii de sortare, de tratare mecano-biologica si compostare

Instalatiile de sortare, de tratare mecano-biologica si compostare sunt instalatii complexe care se amplaseaza, dupa caz, in sectorul de recuperare a materialelor in vederea reciclarii acestora sau pe platformele gropilor ecologice metropolitane.

Instalatii de sortare

Ele deservesc capacitati anuale cuprinse intre 30.000-60.000 tone de deseuri care includ fractiunile: hartie/carton, PET, plastic, textile, sticla, aluminiu, etc. Deseurile obtinute din procesul de sortare intra in fluxul de reciclare sau sunt preluate de companii specializate in reciclare. Refuzurile nevalorificabile sunt compactate si transportate la gropi ecologice special amenajate.

Instalatii de sortare, de tratare mecano-biologica si compostare sunt proiectate si dimensionate in functie de cifra populatiei zonale, de natura deseurilor menajere, de perimetrul disponibil si de resursele financiare ale firmei contractante din zona respectiva. O instalatie de sortare este compusa, dupa caz, din urmatoarele categorii de utilaje si echipamente: cabine de sortare, ciururi de sortare, benzi transportoare - de canal, inclinate (cu raclete speciale) cu covor de cauciuc si / sau cu lant, de sortare, benzi speciale echipate cu separatoare magnetice sau tamburi electromagnetici pentru extragerea metalelor feroase si neferoase (Al, Cu, Ag,), containere si prescontainere, echipamente de filtrare si ventilatie a aerului si de climatizare, s.a.

 

 

 

 

Principalele instalatii de sortare, de tratare mecano-biologica si compostare proiectate, uzinate si montate de ADARCO INVEST Petrosani sunt amplasate in locatiile:

 • Hunedoara (Barcea Mare)

Instalatia de sortare si de tratare mecano-biologica (TMB) din Hunedoara este amplasata in perimetrul localitatii Barcea Mare, la 10 km de municipiul Deva, la 6 km de loc. Hunedoara si la cca. 5 km de loc. Simeria. Centrul de management al deseurilor Barcea Mare a fost realizat prin colaborare cu STRABAG Austria - sucursala Bucuresti si cuprinde :
- statia de sortare cu capacitatea de 33.753 to/an
- statia TMB cu capacitatea de 82.379 to/an.
Fractiunile de deseuri care sunt procesate in acest amplasament sunt : mase plastice (folii PET, PVC, altele), sticla (alba, colorata), metale (feroase, neferoase), materiale nereciclabile.
Echipamentele componente ale statie de sortare si TMB includ :
- transportoare cu banda (de canal, inclinate , de sortare) - ADARCO INVEST Petrosani
- desfacator de saci SR III - Matthiessen Lagertehniek GmbH
- separator magnetic componente feroase - SGM Gantry si STARMAG AG Elvetia
- cabina de sortare climatizata cu 18 guri de deversare (36 posturi) - ADARCO INVEST Petrosani
- presa de balotat cu legare automata - VK 5512 - HSM GmbH cu Perforator de PET incorporat - ADARCO INVEST Petrosani
- abrollcontainere de 24 si 30 m3 conf. DIN 30722 - ADARCO INVEST Petrosani
- ciur rotativ Ø 2500 x 8000 mm - ADARCO INVEST Petrosani

- tocator electro-hidraulic, stationar - Hussmann GmbH- instalatie electrica/electronica de comanda si monitorizare SCADA - Michael Heuser GmbH / Electropromex Petrosani

 • Prahova (Boldesti - Scaieni)

Statia de sortare Prahova este situata in perimetrul localitatii Boldesti - Scaieni, la o distanta de 11 km de municipiul Ploiesti si este dimensionata pentru o capacitate de procesare de cca. 51.180 to/an.Statia este structurata pe doua linii tehnologice, iar fractiunile de deseuri procesate sunt : hartie - carton, plastic, H+C, ferometale, sticla, etc.
Echipamentele principale care intra in componenta statiei de sortare de la Boldesti - Scaieni sunt urmatoarele :
- transportoare cu banda (orizontale, inclinate, de sortare) - ADARCO INVEST Petrosani, 
- desfacator de saci SRIII - Matthiessen GmbH,
- cabina de sortare, climatizata cu 12 posturi de sortare (6 + 6) - ADARCO INVEST Petrosani,
- separator magnetic metale  feroase tip UL 27- 140  , STARMAG AG Elvetia
- separator inductiv ptr. metale neferoase EIS 135 , SGM Gantry
- maruntitor de sticla – ADARCO INVEST Petrosani
- presa de balotat HPK 50 BSK cu perforator de PET integrat – Kampwerth Presto GmbH,
- containere de 2 mc pentru sticla maruntita – ADARCO INVEST Petrosani
- containere Abroll de 20 mc si 35 mc - ADARCO INVEST Petrosani
- instalatie electrica - electronica SCADA – Michael Heuser GmbH / Electropromex Petrosani

 • Covasna (Borosneul Mare)


Statia de sortare din Covasna este situata in perimetrul localitatii Borosneul Mare , la cca 1 km Est de localitatea Moacsa , respectiv cca 15 km de Municipiul Sf. Gheorghe.
Realizata in colaborare cu societatea S.C .KEVIÉP Épitöipari és Kereskedelmi SRL Debrecen - sucursala Oradea, statia de sortare din Covasna a fost dimensionata pentru o capacitate de procesare de 11.000 to/an iar fractiunile sortate sunt: hartie-carton, mixte ( plastic, metal, sticla ) , materiale compozite .
Echipamentele care intra in componenta acestei statii sunt urmatoarele:
- transportoare cu banda (orizontale, inclinate, de sortare) - ADARCO INVEST Petrosani, 
- desfacator de saci SRIII - Matthiessen GmbH,
- cabina de sortare, climatizata cu 8 posturi de sortare - ADARCO INVEST Petrosani,
- separator magnetic metale feroase tip DNP 100/135 -HG -T , SGM Gantry
- presa de balotat HPK 50 BSK cu perforator de PET integrat – Kampwerth Presto GmbH, 
- instalatie electrica - electronica SCADA – Michael Heuser GmbH / Electropromex Petrosani

 • ESSEN -  Germania

Instalatia pentru sortare materiale plastice - Essen Germania , a fost fabricata, transportata, montata si pusa in functiune de catre S.C. Adarco Invest Petrosani. Fabricatia componentelor     instalatiei (transportoare cu banda, buncar de alimentare, cabina de sortare, structura metalica aferenta transportoarelor, buncarului si cabinei de sortare, platforme, scari, balustrade, etc.) a fost realizata la sediul fabricii Adarco Invest Petrosani - jud. HD. Montarea si punerea in functiune a acestor componente au fost realizate de catre o echipa  specializata a firmei Adarco Invest, la locatia stabilita de beneficiarul extern -  loc. Essen , Germania.

 • Kökeny - Ungaria

Instalatia de sortare de la Kökeny, Ungaria face parte din proiectul maghiar de management al deseurilor Mecsek Drava, demarat de catre concernul Strabag. Instalatia de sortare este localizata la periferia localitatii Kökeny, la cca 12 km sud de orasul Pecs.
Instalatia este dimensionata pentru cca 18.480 to/an la nivelul anului 2014, urmand sa ajunga la 32.100 to/an in anul 2037. Echipamentele statiei sunt amplasate intr-o hala de mari dimensiuni, cu o suprafata de 4060 mp, fluxul tehnologic de sortare functionand pe doua linii de sortare paralele.
Echipamentele specifice folosite in cadrul instalatiei de sortare de la Kökeny, Ungaria sunt:
- transportoare cu banda si cu lant M 112 x 125 cf. DIN 8167 (ADARCO INVEST Petrosani)
- ciur rotativ CR Ø 2500 x 7000 mm (ADARCO INVEST Petrosani)
- cabine de sortare cu sistem automatizat de ventilatie si climatizare cabine de sortare climatizate, de mari dimensiuni (25 m x 5m x 3 m) cu cate 16 posturi de sortare (8+8). (ADARCO INVEST Petrosani),
- separatoare electromagnetice tip SNK 12.13 (MEC Delachaux -Italia),
- presa de balotat PAAL Conti GmbH,
- instalatie electrica - electronica de actionare, control si monitorizare SCADA (Michael Heuser Electrotechnik GmbH).

 • Botosani (Stauceni)

Instalatia de sortare Botosani este amplasata in perimetrul localitatii Stauceni si este dimensionata pentru procesarea unei cantitati de deseuri de pana la 26.000 to/an. Fractiunile de deseuri care se proceseaza in cadrul acestei instalatii de sortare sunt: hartie -carton, plastic, H +C, ferometale, sticla,etc. Volumele nete pentru depozitare la instalatia de sortare din Stauceni sunt de 360 mp (hartie&carton) si 800 mp (plastic &metal). Hala in care sunt amplasate echipamentele are dimensiunile H xL x h = 30m x 18 m x 9 m iar componentele principale care compun linia de flux tehnologic sunt:
- ciur rotativ CR Ø 2000 x 6000/8000 mm,
- desfacator de saci SR III DA - Matthiessen Lagertechnik GmbH,
- benzi transportoare orizontale (de canal, de sortare) inclinate (alimentare ciur si presa de balotat)
- presa de balotat HPK 50 BSK cu perforator de PET integrat – Kampwerth Presto GmbH,
- separator electromagnetic SEN 1200 A- Gauss Magneti, Italia,
- cabina de sortare climatizata pentru 8 posturi,
- instalatie electrica-electronica de monitorizare si control tip SCADA, s.a.

 • Bacau (Onesti)

Ansamblul statiei de sortare, de transfer si de compostare Onesti jud. BC este situat pe amplasamentul Municipiului Onesti in zona estica pe o suprafata de 3,96 ha. Fractiunile de deseuri care se vor procesa in ansamblul statiei de la Onesti sunt: hartie si carton, resturi metalice, plastic, sticla.
Statia este proiectata pentru o capacitate medie anuala de 14.000 to/an. Toate componentele statiei de sortare sunt amplasate in spatiu inchis, intr-o constructie tip hala cu dimensiunile in plan de 67,5 x 30,0 x 8,10 m. Hala de sortare are trei zone distincte cu urmatoarele functionalitati:

 • Zona de primire si depozitare temporara a deseurilor provenite din colectarea selectiva
 • Zona de sortare – presare
 • Zona pentru depozitare

In prima zona (primire –depozitare temporara deseuri) sunt depozitate initial deseurile care intra in hala pe o suprafata disponibila de 450 mp (hartie&carton = 225 mp si plastic & metal = 225 mp).
In zona destinata sortarii – presarii sunt amplasate echipamentele specifice: benzile de canal si benzile inclinate pt. transport deseuri in cabinele de sortare, benzile de sortare montate in cabinele cu cate 14 operatori umani, presele de balotat HPK 50 BSK dintre care una cu perforator de PET incorporat, separatorul magnetic DNP 115/150 HG-L, presa pentru compactat doze metalice PCD -500, instalatie de ventilatie-climatizare si instalatie electrica - electronica de actionare si monitorizare tip SCADA.
In zona destinata depozitarii se pot depozita in conditii corespunzatoare balotii rezultati din cele trei prese pentru o perioada de timp de cel putin 7 zile, timp in care se estimeaza ca se pot stoca cca 194 baloti hartie, 260 baloti plastic resp. 30 baloti combustibile.
In afara halei, pe platforma betonata se vor depozita in vederea preluarii de catre reciclatori: sticla, metalul si balotii formati din doze de aluminiu.

 • Constanta (Costinesti – Schitu)

Instalatia de sortare de la Constanta (locatia Costinesti - Schitu) este destinata sortarii deseurilor menajere aferente zonei, cu o capacitate de procesare de pana la 20 to deseuri/ora.
Echipamente care alcatuiesc aceasta instalatie sunt urmatoarele:
- transportoare cu banda (orizontale, inclinate, de sortare) - ADARCO INVEST Petrosani,
- ciur rotativ CR 2500 x 7000/9000 – ADARCO INVEST Petrosani,
- desfacator de saci SRIII - Matthiessen GmbH,
- cabina de sortare, climatizata cu 12 posturi de sortare (6 +6) - ADARCO INVEST Petrosani,
- separator magnetic componente feroase OVAP 30 - MEC Delachaux Italia,
- prescontainere PC 30 mc si presa de compactare 24 tf - ADARCO INVEST Petrosani,
- instalatie electrica - electronica SCADA – Michael Heuser GmbH

 • Mures (Sanpaul)

Instalatia de tratare mecano-biologica (TMB) de la Mures (locatia Sanpaul) are ca scop tratarea deseurilor reziduale rezultate de la populatie, din industrie, comert si alte institutii din judetul Mures. Capacitatea initiala a instalatiei este de 65.000 to/an urmand sa fie crescuta pana la 120.000 to/an.
Instalatia de tratare mecano - biologica de la Sanpaul este structurata pe trei zone:
1) Zona tratare mecanica – 3740 m2;
2) Zona descompunere intensa - 22520 m2
3) Zona de maturare - 14340 m2
Echipamentele folosite in cadrul instalatiei de tratare mecano-biologica sunt:
- tocatoare de deseuri HL II 1622 - Husmann GmbH,
- ciururi rotative, CR 2000 x 5000 - Adarco Invest Petrosani,
- benzi transportoare orizontale si inclinate – Adarco Invest Petrosani,
- separatoare magnetice pentru componente feroase UL 270 - Starmag AG Elvetia,
- containere, boxpaleti, instalatie electrica - electronica de comanda si monitorizare tip SCADA - Heusser GmbH, s.a

 • Moscova (PLARUS)

Instalatia de sortare Moscova (Plarus - Solnechnogorsk) este o instalatie complexa destinata prelucrarii in vederea reciclarii a deseurilor de PET.
Sortarea PET-urilor se realizeaza automatizat, pe baza de culoare, folosind o instalatie speciala cu scanare spectrometrica de inalta rezolutie, in infrarosu – instalatie care se monteaza pe banda speciala de accelerare.
Echipamentele aferente instalatiei de sortare PET de la Moscova, reunesc ciururi rotative Ø 1500 x 4000 mm, separatoare magnetice tip DNP 115/150, transportoare cu banda si cu lant cf. DIN 8167, platforma de sortare cu doua posturi , transportoare cu banda de accelerare, s.a.

 • Timisoara

Instalatia de sortare Timisoara este amplasata in zona Depozitului de deseuri nepericuloase din extravilanul loc. Ghizela la cca 47 Est de municipiul Timisoara. Depozitul este dimensionat astfel incat sa poata prelua deseurile menajere nepericuloase de pe zona intregului judet TM, categoriile principale de deseuri care se proceseaza deseurile menajere de la populatie, deseurile stradale, din parcuri si din piete agroalimentare, deseurile din institutii si din industrie. Capacitatea anuala a instalatiei de sortare Timisoara este de 6750 to/an deseuri recuperabile iar fractiunile de deseuri sunt: hartie-carton, plastic PET, metale-nemetale, lemn.
Instalatia de sortare Timisoara-Ghizela este structurata in trei zone:
- Zona A = maturare - expeditie
- Zona BCD = sortare deseu uscat
- Zona EF = sortare deseu umed
Echipamentele care alcatuiesc aceasta instalatie sunt complexe si cuprind: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare) transportor electro-vibrant tip UR 800 x 6500, ciur rotativ Ø 2000 x 5000 mm, tambur de amestecare Ø 3.000 x10.000 mm, moara de macinare tip HFG II E/S, separator magnetic pentru feroase tip DNP 100/135-HG-T, separator inductiv pentru neferoase tip EIS 300-130/150, presa de balotat tip HPK 50 BSK, perforator de PET, maruntitor de sticla, desfacator de saci tip SR III K3 1250/1500, platforme de sortare, instalatie de absorbtie mirosuri, s.a.
Instalatia de sortare Timisoara -Ghizela reuneste si echipamente specifice proceselor de accelerare a fermentatiei si de tratare a biomaselor in vederea obtinerii de compost, echipamente fabricate de asemenea de S.C.Adarco Invest Petrosani.

 • Bistrita

Instalatia de sortare deseuri din judetul Bistrita Nasaud este amplasata in zona localitatii Tarpiu-Dumitra si este dimensionata pentru o capacitate anuala de pana la 15.000 to deseuri.
Categoriile de deseuri care se sorteaza sunt: hartie-carton, plastic, PET, textile, sticla, aluminiu, s.a.
Instalatia este amplasata intr-o hala realizata din constructie metalica inchisa si invelita in scopul protejarii echipamentelor si a personalului deservent de intemperii. Platforma statiei de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deseurilor.
Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Bistrita -Nasaud cuprind: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), desfacator de saci S III - DA -135, separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, presa de balotat tip HPK -50 BSK cu Perforator de PET incorporat, sistem automat de aspirare-eliminare praf sistem electronic de monitorizare si control SCADA , s.a. In cabina de sortare este montata o banda transportoare pe care sunt amplasate 8 posturi de sortare.

 • Pitesti

Instalatia de sortare Pitesti - jud. AG este amplasata in partea de S-V a municipiului pe drumul national Pitesti - Slatina in zona localitatii Albota. Amplasamentul se desfasoara pe terasa veche a raului Arges, respectiv pe partea dreapta a acestuia, intr-un sector cuprins intre municipiul Pitesi la S-V si localitatea Bradu la N-V.
Instalatia de sortare a fost proiectata, in prima etapa de dezvoltare, pentru o capacitate de prelucrare de pana la 15.840 to deseuri / an iar fractiunile care se sorteaza sunt: hartie-carton, feroase+aluminiu, sticla, plastic s.a.
Amplasamentul instalatiei este pe o suprafata betonata intr-o constructie de tip sopron fara pereti, cu S = 1086 m ² (40 m x 23,38 m x 8,41 m).
Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Pitesti includ transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), desfacator de saci tip SR III K III 1250/1500 ciur rotativ Ø 2500 x 6000 mm, separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, presa de balotat tip HSM VK 5512.
Cabina de sortare este echipata cu instalatie automatizata de climatizare -ventilatie si este dotata cu o banda de sortare pe care sunt amplasati 10 operatori umani.

 • Alesd

Instalatia de de sortare si de transfer din orasul Alesd - judetul Bihor este amplasata in zona sud-vestica a orasului, langa statia de epurare a apei. Instalatia de la ALESD este dimensionata pentru o capacitate anuala de pana la 30.000 tone deseuri, fractiunile rezultate in urma procesului de sortare fiind deseuri de: hartie, carton, PET, metal, plastic, sticla, aluminiu, lemn.
Echipamentele specifice instalatiei includ: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare) separator magnetic tip DNP 115/150 – HG-L, presa de balotat HPK -50 BSK, ciur rotativ, cabina de sortare, prescontainere, s.a.
Instalatia de sortare este prevazuta cu un sistem care poate monitoriza cantitatea zilnica de deseuri care intra in statie prin intermediul unui sistem electronic de cantarire pentru vehicule rutiere tip AE 60. Instalatia este prevazuta cu o cabina de sortare in care sunt amplasate doua benzi transportoare care sunt deservite de 16 operatori umani. Cabina este echipata cu instalatie automata de climatizare si ventilatie prin intermediul careia se asigura in spatiul de operare conditii oportune de microclimat.
In cadrul acestei instalatii, S.C. Adarco Invest a confectionat si montat si hala metalica in care sunt amplasate echipamentele. Aceasta hala este pozitionata pe o suprafata betonata, este confectionata din europrofile standardizate si are dimensiunile de (72 x 20 x 10,2) m

 • Medias

Instalatia de sortare din municipiul Medias jud. SB este dimensionata pentru o capacitate anuala estimata la nivelul a cca. 30.000 tone deseuri menajere.
Fractiunile care se sorteaza sunt: hartie-carton, plastic, PET, textile, sticla, aluminiu, s.a.
Instalatia este amplasata intr-o hala realizata din constructie metalica, invelita cu tabla cutata in scopul protejarii echipamentelor si a personalului deservent de intemperii. Platforma statiei de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deseurilor.
Echipamentele care alcatuiesc instalatia de sortare de la Medias includ: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare) separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, prescontainere, s.a. In cabina de sortare este montata o banda transportoare pe care sunt amplasate 8 posturi de sortare.

 • Sighisoara

Instalatia de sortare Sighisoara jud. MS este dimensionata pentru o capacitate de pana la 32.000 tone deseuri anual iar fractiunile care se sorteaza sunt hartie-carton, PET, plastic, materiale feroase, aluminiu, etc.
Instalatia este amplasata intr-o hala metalica acoperita si inchisa in scopul protejarii echipamentelor si a personalului deservent de intemperii. Platforma statiei de sortare este betonata fapt care permite o manipulare usoara a deseurilor.
Echipamentele care alcatuiesc instalatia de sortare de la Sighisoara sunt: benzi transportoare (de canal, inclinate, de sortare) separator magnetic tip DNP 115/150, ciur rotativ Ø 2000 x 6000 mm, cabina de sortare, Perforator de PET, Presa de balotat tip HPK -50 BSK.
Cabina de sortare este echipata cu instalatie automatizata de climatizare - ventilatie si este dotata cu o banda de sortare pe care sunt amplasati 8 operatori umani.

 • Iasi

Instalatia de sortare si de compostare din municipiul Iasi este situata pe amplasamentul depozitului din zona localitatii Tutora. Instalatia este o constructie in forma de “L” alcatuita din hala de sortare (zona de primire, zona de sortare si zona de presare / depozitare baloti) si zona de compost (zona de primire, zona de pregatire material, zona de maturare, hala compost si zona de livrare). Instalatia de sortare a fost dimensionata pentru o capacitate de prelucrare de pana la 10.500 to/an.
Fractiunile care se sorteaza sunt: hartie-carton, PET, plastic, metal, sticla, s.a.
Intreaga instalatie este amplasata intr-o hala metalica divizata in cele trei zone distincte:
- zona de descarcare si depozitare temporara: S = 1265 m ,² 8 travei (30 m x 5,00 x 8m)
- zona de sortare propriu-zisa ,S = 799,10 m ² , 6 travei (30m x 5 m x 6m)
- zona de balotare /depozitare/ livrare S = 788,15 m ² , 5 travei (30m x 5 m x 6m)
Echipamentele componente ale instalatiei de sortare Iasi cuprind: transportoare cu banda (de canal, inclinate, de sortare), ciur rotativ Ø 2500 x 8000 mm , separator magnetic tip DNP 115/150, cabina de sortare, presa de balotat tip HSM VK 5512. s.a.
Cabina de sortare este echipata cu instalatie automatizata de climatizare - ventilatie si este dotata cu doua benzi de sortare pe care sunt amplasati 24 de operatori umani.

 • Chiajna

Instalatia de sortare Chiajna jud. IF este amplasata in perimetrul N-V al orasului Bucuresti (Loc. Chiajna) la cca 8 km de Autostrada A1 (Pitesti – Bucuresti). Instalatia Chiajna este destinata sa realizeze tratarea si sortarea deseurilor din depozit. Capacitatea anuala a instalatiei este de cca. 120.000 to/an iar fractiunile de deseuri sunt: hartie- carton, plastic, PET, metale , s.a.
Echipamentele instalatiei de sortare Chiajna includ: benzi transportoare cu cauciuc si cu placi metalice, separatoare magnetice tip DNP 115/150, presa de balotat tip HPK 50 BSK, presa de balotat MAC 110, cabina de sortare pentru 2 x 12 posturi, containere conf. DIN 30722, separator cu discuri, desfacator de saci SR IV – DA -016, transportor cu banda echipat cu tambur magnetic tip PLP 32/125 -VHG, instalatie automatizata de ventilatie-climatizare, instalatie electronica de monitorizare -control SCADA, s.a.